Alimenty 10 000 korun? Může se to stát i vám

Jste podnikatel, dobře placený manažer, či celebrita? Pak jste rizikovou skupinou, které může hrozit v případě rozvodu či rozchodu s partnerem se kterým máte dítě velmi vysoké výživné

Jste podnikatel, dobře placený manažer, či celebrita? Pak jste rizikovou skupinou, které může hrozit v případě rozvodu či rozchodu s partnerem se kterým máte dítě velmi vysoké výživné.

Výživné přes dvacet tisíc není problém

Dříve jev jen velmi výjimečný se nyní stává realitou. Soudy přistupují na návrhy rodičů, kteří požadují stále vyšší výživné. V daném případě postačí vysoký příjem povinného rodiče (rodič, který nemá dítě ve své péči) a soudy mají možnost stanovit skutečně velmi výrazné výživné. O tom se mohl přesvědčit např. manažer z Prahy, kterého soud odsoudil k povinnost výživného na své dítě 22 000 korun měsíčně. Na takto vysoké výživné mu musí postačit plat ve výši 64 000 korun měsíčně.

K ještě vyššímu výživnému byl odsouzen i podnikatel z Brna, který musí dle rozhodnutí soudu přispívat k rukám své bývalé manželky na pětiletého syna 27 000 korun. Důvodem takto vysokého výživného jsou několikasettisícové zisky podnikatelovi firmy.

Vysoké výživné může být i zneužíváno. Nelze kontrolovat jeho použití

Matky bohatých otců si tak mohou mnout ruce. České zákony totiž neumožňují otci kontrolovat, zda se výživné využívá skutečně pouze na potřeby dítěte, které jsou poměrně omezené. Z vysokého výživného tak mohou a často mají profit i rodiče, kteří o dítě trvale pečují. Tato situace je také předmětem velké kritiky povinných rodičů, kterými jsou nečastěji otcové.

Ti kritizují fakt, že soudy stanoví vysoké obecné výživné, kde není možné kontrolovat použití prostředků výhradně pro potřeby dítěte, na druhou stranu však neberou v úvahu skutečně prokázané částky, které otcové použili přímo na oblečení, jídlo či další potřeby pro své děti.
Nejčastější výživné mezi 1000 – 2000 korunami

Nejčastěji stanovované výživné našimi soudy představuje částku v rozmezí 1000 – 2000 korun

na jedno dítě. Takto vysoké výživné bývá nejčastěji určováno rodiči s podprůměrným příjmem. Soudy při stanovování výživného neposuzují pouze plat povinného rodiče, ale také věk dítěte. Platí, že čím vyšší věk dítěte a vyšších nákladů na studium, tím vyšší může být i výživné. Jiné výživné tak může být přiznáno na novorozence a jiné na dítě, které studuje na vysoké škole.

Roste počet neplatičů. Stíhání bude od nového roku jednodušší

Současná ekonomická a finanční krize však přináší problémy s placením výživného. Počet neplatičů výživného se odhaduje na 98 tisíc. Necelých sto tisíc dětí tak nedostává výživné vůbec nebo jen v částečné výši či nepravidelně. Jen v roce 2008 bylo obviněno z trestného činu zanedbání povinné výživy 163 osob v drtivé většině muži.

Od ledna tohoto roku navíc žačal platit nový trestní zákon, který výrazně zlepšuje možnosti pro stíhání tohoto trestného činu. Stát se tak rozhodl více chránit práva dětí.

Pro článek byly použity informace z právnického serveru: profipravnik.cz

 

Autor: Miroslav Zeman | sobota 3.4.2010 9:00 | karma článku: 4,58 | přečteno: 475x