Zaměstnanci vyděrači zařídili pokles pirátství

Zaměstnanci - vyděrači jsou jedním z důvodů, proč v České republice klesá počítačové pirátství. V minulém roce kleslo o 1 % na 38 % z celkového množství programů.

Zaměstnanci - vyděrači jsou jedním z důvodů, proč v České republice klesá počítačové pirátství. V minulém roce kleslo o 1 % na 38 % z celkového množství programů.

Česká republika tak patří k zemím s nijnižším výskytem na černo stahovaného a používaného softwaru. Stále však se svými 38 % nelegálního software patří ČR pod průměr EU, která má průměr 35 %.

Výrazně hůř než naše země je v EU Rumunsko, Bulharsko či Řecko, jejichž občané využívají více než 66 % nelegálního softwaru.

Organizace, které se odhalováním pirátů zabývají sice uznávají naši poměrně dobrou pozici v používání nelegálního softwaru a jiných děl, na druhé straně však kritizují pomalé zlepšování. Za posledních 5 let totiž míra nelegálního softwaru klesla pouze o 3 %.

Zajímavým jevem je pokles nelegálního softwaru u firem a nárůst u občanů. Firmy se totiž ve velkém začaly obávat negativního trendu, kdy je udávají zaměstnanci, kteří se nedomohli svých požadavků, nebo kteří byli přímo ze svého zaměstnání propuštěni. Jedná se tak často o pomstu ze strany bývalých zaměstnanců.

Množí se také případy, kdy nespokojený zaměstnanec přímo nainstaloval do firemního počítače nelegální software už s úmyslem upozornit na to příšlušné orgány. Odpovědnost v tomto případě nese podnikatel, který počítač využívá pro své podnikání a obrana je tak v podstatě velmi obtížná.

Postižení podnikatelé tak bez jakékoliv vlastní viny musí platit kvůli mstě zaměstnanců statisíce korun jako odškodnění softwarovým společnostem. Pomstychtivý zaměstnanec tak firmu může přivést v krajním případě i ke krachu.

Pro zaměstnavatele tu existuje jedna dobrá rada a to pravidelné kontroly počítačů, které však nemusí nelegální programy vždy spolehlivě odhalit. Tyto kontroly však také nejsou zadarmo. A tak musí podnikatelé odstraňovat další překážku pro své bezstarostné podnikání.

psáno pro mojepoplatky.cz

 

Autor: Miroslav Zeman | středa 7.4.2010 13:00 | karma článku: 9,04 | přečteno: 1083x