Pokrytectví mezi mocnými. Ochráníme civilisty dalším zabíjením

30. 03. 2011 15:20:09
Po úspěchu Lybijské armády, která začala povstalce opět zatlačovat zpět na východ, rozhodli se mocní západu, že by bylo dobré dodat rebelům zbraně. I přes embargo na dodávky zbraní do Lybie jim toto dle jejich interpretace umožnuje rezoluce, že mohou podniknout vše nezbytné na ochranu civilistů.

Nato, USA,Francie apod. chtějí dle svých slov ochranovat civilisty. Civilisty ochrání tím, že vyzbrojí jednu stranu konfliktu. Předpokládá se, že se kulky rebelů vyhnou civilistům až budou útočit na města na západě?

Připadá mi to hrozně pokrytecké. Kaddáfího vojáci, což je regulerní Lybijská armáda si libuje ve střílení do civilistů a hrozně je to baví, zatímco kulky rebelů a jejich granáty se civilistům vyhýbají.

A je tomu skutečně tak, že na západě lidé Kaddáfího skutečně nechtějí? Co o tom svědčí? Předpokládám, že kmeny, které jsou Kaddáfímu nakloněni a obávají se rebelů, proti nim budou bojovat a to včetně civilistů.Typický příklad Sirty, kde má své zázemí právě Kaddáfí a lidé ho tom vesměs podporují. Jak zareaguje mezinárodní společenství pokud by se civilisté skutečně chopili zbraní a bránili by město proti rebelům z východu? Zaútočí leteckými útoky na rebely, aby je zahnali, nebo budou přihlížet a budou se tvářit, že rebelové nikomu neubližují a obyvatele pokojně přesvědčují o své pravdě?

Proč tedy vyzbrojením rebelů se snaží aby podmanili města, kde je lidé ani nechtějí? A nehrozí genocida přívrženců Kaddáfího ze strany rebelů? Kde jsou záruky? Nejde spíše o zájmy velmocí, které již dostali od rebelů ničím nezajištěné sliby, že budou mít vliv na těžbu ropy i na politický vývoj v Lybii?

A nabízí se další otázka. Kdo ti rebelové vlastně jsou? Jsou to pouze nespokojení chudí Lybijci, nebo také importovaní bojovníci z jiných arabských zemích, kteří se již v minulosti objevili v Bosně, Čečensku či Iráku? Skutečně si pánové mocní myslí, že Al Kaidá nevyužije této příležitosti jak v chaosu získat vliv a moc? Proč je ještě nevyzbrojit?

Západní země si zde na sebe šijí bič. Na jedné straně mají zlo - Kaddáfího, který ohrožuje část svých obyvatel, ale rozhodně neohrožuje a dlouhých dvacet let neohrožoval cizí země. Na druhé straně stojí povstalci, islamisté a zřejmě i členové a přívrženci Al Kaidy, která například USA či jiné západní země ohrožuje stále. Ješitnost velí představitelům západních zemí docílit vítězství na Kaddáfím za každou cenu s vidinou prosazení vlastních zájmů v dřívé bohaté Lybii, ignorují tak nebezpečí, která mají před očima, ale které se nyní jeví výrazně menší, než snížení prestiže, pokud by se jim nepodařilo Kaddáfího svrhnout.

V uvedených souvislostech by bylo vhodné přemýšlet o rozdělení Lybie na východ a západ. Umožnit lidem, kteří nechtějí žít pod Kaddáfím, ale i pod rebely, aby mohli zvolit místo kde budou žít, a tím si zvolit i svou vládu. Ano, není to řešení bez následků a těžkostí, přinese to množství uprchlíků, problémy, ale zabrání se tím válce a zabíjení jak na jedné tak na druhé straně.

Opravdu nevěřím, že by se vstup rebelů do Sirty či Tripolisu a jiných měst, kde lidé podporují Kaddáfího obešlo bez krveprolití a pomsty. Je třeba si také připustit, že západ může být skutečně jiný než východ.

Autor: Miroslav Zeman | středa 30.3.2011 15:20 | karma článku: 41.37 | přečteno: 4838x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 44 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 12.34 | Přečteno: 163 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 28.23 | Přečteno: 579 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.26 | Přečteno: 524 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.92 | Přečteno: 471 | Diskuse
Počet článků 47 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1842
Vystudoval jsem Právnickou fakultu v Plzni. Pracoval jsem jako auditor a kontrolor a od roku 2004 jako šéfredaktor finančního portálu na www.centrum.cz. Věnuji se vedení redakce portálu WWW.MOJEPOPLATKY.CZ. Současně pracuji jako advokát v Praze - WWW.PROFIPRAVNIK.CZ. Kontaktovat mě můžete na mail: profipravnik@gmail.com

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...