Kolik stojí smrt člověka? Bude z nás květina, strom či popel?

30. 06. 2008 16:03:52
V České republice zemře ročně téměř 110 000 lidí. Každá smrt představuje pro pozůstalé většinou velkou tragédii, pocity zbytečnosti, opuštěnosti a stres. Smrt člověka však představuje též velké náklady!

Po roce 1989 vyrostlo téměř z ničeho obrovské množství pohřebních ústavů, jejichž provozovny vídáme na čím dál frekventovanějších místech. Není výjimkou, že se s pohřební službou potkáme na hlavních městských třídách či náměstích.

Ačkoliv v nás pohled na černé výlohy s vystavenými urnami nevyvolává příjemné a slastné pocity, jsou i tyto služby v určitých fázích života velmi potřebné. Faktem však zůstává, že pohřební služby se staly pro mnoho pohřebních ústavů dobrým obchodem. Pohřební služby mají dokonce svůj mezinárodní veletrh. Obrat pohřebnictví se pohybuje mezi 1 mld. až 1,2 mld. Kč.

Jak se v Česku pohřbívá?

O dobré vybavenosti svědčí i fakt, že Česká republika má 27 krematorií, které spalují až 75 % zemřelých. Spolu s Japonskem tak drží Česká republika v tomto způsobu pohřbu světový primát. V okolních zemích má mnohem větší tradici klasické pohřbívání do země.

Řekněte životu důstojné sbohem?

Toto a jiná mota se objevují v prezenčních materiálech pohřebních společností i ve výlohách. Je pravda, že s lidmi, které jsme milovali bychom se měli náležitě a důstojně rozloučit. Forma tohoto rozloučení však závisí na každém z nás a našem svědomí. Je třeba si uvědomit že důstojnost rozloučení se blízkým člověkem se neměří množstvím vynaložených peněz, což si mnoho lidí myslí. Pohřby bez obřadu? Trend moderní doby.

Na druhou stranu se však stále více rozmáhá trend bezobřadných pohřbů. V Brně je takových pohřbů až 40 % a v Praze dokonce 70 %! V menších obcích a na vesnicích je podíl pohřbů bez obřadu mnohem nižší. Lidské životy jsou velmi hektické a zbývá jen velmi málo času na běžné lidské radosti, natož pak čas na zemřelé. Svou roli zde často hraje i finanční stránka, ale nelze se na ní vymlouvat. I naši nejchudší předkové, kteří měli mnohem méně možností než lidé dnes, se o své zemřelé dovedli postarat i přes svou chudobu. Významnějším faktorem je dnešní styl života.

Nejde přitom jen o pohřby bez obřadu, ale i o způsob uložení ostatků. Tisíce lidí si nevyzvedne urnu s popelem, který končí v hromadných hrobech a konkrétní zemřelý člověk je rychle zapomenut. Lidem tak odpadá povinnost starat se o hrob svého blízkého a hradit poplatky. Např. pokuta za neudržování pohřebního místa činí až 50 000,- Kč, které může pozůstalý zaplatit v případě, že se o hrob nestará.

Z mrtvého keř, květina či strom?

Ano, i to je dnes možné. Nedávno byl ve Švédsku vymyšlen nový způsob pohřbívání, která nepoužívá oheň, ale mráz. Lidské tělo je tak zmraženo a vysušeno. Tím se změní na prach či hnojivo, na který možné zasázet novou rostlinu, která je tímto vyživována. Zemřelý člověk tak neexistuje pouze v mysli pozůstalých a představuje pro ně reálnou živou věc, o kterou se může starat a pečovat o ní. Tento způsob je navíc velmi ekologický a relativně levný. Snad se brzy začne uplatňovat i v České republice.

Kolik za smrt zaplatíme?

Cena pohřbu je závislá na tom co od něho budete očekávat a jaké "služby" si pro něj zvolíte. Možností je opravdu mnoho. Ceny standardních pohřbů se pohybují na úrovni 10 - 15 000,- Kč. Pohřbívání do země stojí v rozmezí 15 - 20 000,- Kč. To je také důvod vyšší oblíbenosti pohřbů žehem. Cena rakví je velmi rozdílná, záleží na použitém materiálu i kvalitě zpracování. Nejlevnější rakev lze pořídit již od 3 000,- Kč, za ty dražší můžete zaplatit i 20 000,- a více Kč. Pohřební věnce lze pořídit v květinářství či přímo v pohřebním ústavu od 1 000,- do 5 000,- Kč. Novinkou je také pořízení rakve s klimatizací, která se dá pořídit až za 30 000,- Euro. Ceny si stanovují individuálně pohřební ústavy, záleží také na lokalitě, kde má pohřeb proběhnout.

Pohřebné

Stát od začátku roku již neposkytuje pozůstalým po zemřelých sociální dávku Pohřebné. Její výše činila 5 000,- Kč a zhruba pokrývala ty nejnutnější a nejzákladnější náklady spojené s pohřbem. Nyní si však veškeré výdaje spojené s pohřbem musíte platit ze svého.

Ač je smrt relativně drahá věc, nejsou náklady vynaložené na pohřeb, obřad či náhrobek tak velkou újmou, jako trápení a stesk pozůstalých po milovaném člověku, který zde byl a již zde s námi není.

V článku byly použity informace z portálu www.mojepoplatky.cz

Autor: Miroslav Zeman | pondělí 30.6.2008 16:03 | karma článku: 17.89 | přečteno: 2514x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ekonomika

Ladislav Jílek

Něco k huti Liberty

My starší ji známe pod jménem Nová huť Klementa Gottwalda. Ti ještě starší ji znali pod jménem Jižní závod, který jí dali Němci, kteří ji začali stavět během 2SV.

25.3.2024 v 16:35 | Karma článku: 22.65 | Přečteno: 596 | Diskuse

Milan Smutný

Nesnesitelně drahá láce solárních a větrných zdrojů

Daňoví poplatníci v Německu se vztekají: v rozporu s vládní ideologií zjišťují, že zelená tranzice levnými zdroji ze slunce a větru se nejen nekoná, ale devastuje ekonomiku, soukromé i veřejné rozpočty a vede k politickému chaosu.

25.3.2024 v 11:31 | Karma článku: 35.70 | Přečteno: 903 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Co se to děje s úroky?!

Už tento týden bude znovu Česká národní banka rozhodovat o nastavení jejích úrokových sazeb. A ekonomové ve svých reportech skoro o ničem jiném nemluví.

20.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 34.90 | Přečteno: 1564 | Diskuse

Karel Trčálek

Čelíme statistickému zkreslení paní Šichtařové!!!

Počet lidí, kteří jsou přesvědčení, že je paní Šichtařová ekonomka, v roce 2023 stoupl o 173 000 na 4,224 milionu lidí. Vyplývá to ze statistik paní Šichtařové...

18.3.2024 v 8:43 | Karma článku: 19.36 | Přečteno: 496 | Diskuse

David Kunc

Ekonomické události 11. týdne

Americká inflace se delší dobu pohybuje nad 3 %. Aby inflace zpomalila, bude muset zpomalit i americká ekonomika - což, se možná již pomalu začíná dít. Dokud v USA nenastanou podobné symptomy jako v EU, bude inflace patrně vyšší

18.3.2024 v 6:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 69 | Diskuse
Počet článků 47 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1842
Vystudoval jsem Právnickou fakultu v Plzni. Pracoval jsem jako auditor a kontrolor a od roku 2004 jako šéfredaktor finančního portálu na www.centrum.cz. Věnuji se vedení redakce portálu WWW.MOJEPOPLATKY.CZ. Současně pracuji jako advokát v Praze - WWW.PROFIPRAVNIK.CZ. Kontaktovat mě můžete na mail: profipravnik@gmail.com

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...