Polijte se jogurtem! Market vás odškodní!

22. 09. 2008 10:29:56
S tím, jak přibývá lidí trávících volný čas nákupem v hypermarketech, stoupá i počet nehod, které si zákazníci sami nezavinili. Málokdo zatím ví, že náhradu škody může požadovat přímo po hypermarketu - a ten je povinen ji uhradit.

S tím, jak přibývá lidí trávících volný čas nákupem v hypermarketech, stoupá i počet nehod, které si zákazníci sami nezavinili. Málokdo zatím ví, že náhradu škody může požadovat přímo po hypermarketu - a ten je povinen ji uhradit.

Obchody jsou kromě jiných nenadálých událostí pojištěny i pro případné věcné a osobní škody způsobené zákazníkům.

Co se může stát?

Oděv roztržený o rozbité dveře, špatně uzavřený jogurt na novém tričku, pád na mokré podlaze či bolestivé podsmeknutí po pohozeném ovoci... To všechno musí market uznat jako újmu zákazníkovi.

Poškodit klienta může pochopitelně i zaměstnanec obchodu - pokud mu třeba najede na nohu paletovým vozíkem nebo když mu poškrábe auto při manipulaci s nákupními vozíky na parkovišti.

Náhradu škody můžete žádat i poté, co se vám ztratí taška uschovaná na informacích. Anebo když si koupíte vadnou vyhřívací podušku a ona vám doma vypálí díru do pohovky.

Jak v takovém případě postupovat? Zajděte na nejbližší informace nebo požádejte zaměstnance, aby s vámi obchod věc začal řešit.

Zpravidla s vámi bude sepsán příslušný formulář, kde je škoda přesně popsána a kde je také uveden přesný kontakt na vás. Dokument pak dostane Oddělení Pojištění, které vám kvůli "škodní události" musí napsat dopis a začít jednat o řešení události.

Na co máte nárok?

V případě poranění vám lékař vystaví bodové ohodnocení: jeden bod je dle vyhlášky ministerstva zdravotnictví č.440/2001 Sb. 120 korun. Máte nárok požadovat i náhradu škody za vystavení tohoto bodového ohodnocení. Jeho cena se pohybuje mezi sto a 250 korunami.

Pokud jste si znečistili oděv, musí vám hypermarket zaplatit účet za čistírnu. Jestliže znečistění či poškození oděvu nelze opravit či odstranit bez viditelné vady, výše náhrady škody je závislá na stáří poškozeného oděvu (i na to zákon pamatuje, v tomto případě se postupuje pomocí "amortizačních tabulek").

Poškodili vám stojící vůz na parkovišti? Musí vám hypermarket uhradit celou fakturu za jeho opravu.

Rozjeli jste se, a do cesty se vám připletl "vláček" nákupních vozíků? V tomto případě rozhodne policie, na čí straně je vina. Pokud je na vině zaměstnanec obchodu, dostanete odškodné.

Jiné je to s vadným výrobkem, který vám doma způsobil nějakou škodu. Dle zákona č.59/1998 Sb. v platném znění, o odpovědnosti za škodu způsobenou vadou výrobku je zde dána odpovědnost dodavatele = výrobce výrobku. Musíte proto satisfakci chtít po něm.

Řešení škod na místě?

Drobné škody by s vámi pracovníci informací hypermarketu měli vyřešit přímo na místě (většinou to bývá do částky 1000 korun, výše závisí na vnitřních směrnicích obchodu). Například pokud "amortizovaná hodnota" vašich kalhot, na které vám vytekla barva špatně umístěná v regálu, činí tři sta korun, obchod by vám měl nabídnou pětistovku.

Pokud odmítnete řešení škody na místě, je toto již nezvratné, škoda bude postoupena na Oddělení Pojištění a bude vám vyplacena náhrada škody podle amortizačních tabulek. Proto si rozmyslete, na kolik si poškozených věcí ceníte, a poměřte jejich hodnotu se skutečným stářím.

Pozor, za tyto škody nejsou hypermarkety zodpovědné!

- odcizené vozidlo či jízdní kolo na parkovišti,

- poškozené vozidlo zákazníka jiným zákazníkem, popř. neznámým pachatelem,

- prostá krádež věcí zákazníka, např. z nákupního vozíku během nákupu,

- způsobené poranění a věcná škoda jiným zákazníkem atd.

Pro článek byly použity informace z portálu www.mojepoplatky.cz

Autor: Miroslav Zeman | pondělí 22.9.2008 10:29 | karma článku: 12.28 | přečteno: 2190x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ekonomika

Tomáš Flaška

Někdo tady lže

Prezident Pavel svolal schůzku opozice a koalice ohledně důchodové reformy. Záslužný čin. Nepamatuji, že by některý z jeho dvou předchůdců zkusil něco podobného. A o tom má prezidentská funkce být.

29.3.2024 v 9:13 | Karma článku: 24.46 | Přečteno: 437 | Diskuse

Ladislav Jílek

Něco k huti Liberty

My starší ji známe pod jménem Nová huť Klementa Gottwalda. Ti ještě starší ji znali pod jménem Jižní závod, který jí dali Němci, kteří ji začali stavět během 2SV.

25.3.2024 v 16:35 | Karma článku: 22.66 | Přečteno: 599 | Diskuse

Milan Smutný

Nesnesitelně drahá láce solárních a větrných zdrojů

Daňoví poplatníci v Německu se vztekají: v rozporu s vládní ideologií zjišťují, že zelená tranzice levnými zdroji ze slunce a větru se nejen nekoná, ale devastuje ekonomiku, soukromé i veřejné rozpočty a vede k politickému chaosu.

25.3.2024 v 11:31 | Karma článku: 35.83 | Přečteno: 913 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Co se to děje s úroky?!

Už tento týden bude znovu Česká národní banka rozhodovat o nastavení jejích úrokových sazeb. A ekonomové ve svých reportech skoro o ničem jiném nemluví.

20.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 35.00 | Přečteno: 1592 | Diskuse

Karel Trčálek

Čelíme statistickému zkreslení paní Šichtařové!!!

Počet lidí, kteří jsou přesvědčení, že je paní Šichtařová ekonomka, v roce 2023 stoupl o 173 000 na 4,224 milionu lidí. Vyplývá to ze statistik paní Šichtařové...

18.3.2024 v 8:43 | Karma článku: 19.36 | Přečteno: 498 | Diskuse
Počet článků 47 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1842
Vystudoval jsem Právnickou fakultu v Plzni. Pracoval jsem jako auditor a kontrolor a od roku 2004 jako šéfredaktor finančního portálu na www.centrum.cz. Věnuji se vedení redakce portálu WWW.MOJEPOPLATKY.CZ. Současně pracuji jako advokát v Praze - WWW.PROFIPRAVNIK.CZ. Kontaktovat mě můžete na mail: profipravnik@gmail.com

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...