Miroslav Zeman

Zloděj volá chyťte zloděje. Volby ani Lisabon možná nebudou

2. 09. 2009 10:28:39
Potěšilo mě včerejší vystoupení předsedy ODS Mirka Topolánka, ale i dalších předsedů, kteří kritizovali rozhodnutí ústavního soudu o pozastavení voleb.

Mirek Topolánek tak zhodnotil rozhodnutí ústavního soudu jako nedemokratické a nelogické. V případě pozastavení přípravy voleb se mu rozhodnutí soudu nehodí. Vše označuje za obstrukci, která má zabránit novým volbám přesto, že se na jejich vypsání usnesla více než třípětinová většina poslanecké sněmovny i senátu.

Proč pan Topolánek nehodnotí stejným způsobem i postup senátorů ODS v případě Lisabonské smlouvy, kterou stejně jako rozpuštění sněmovny podpořila třípětinová většina poslanců a senátorů? Připomínám, že senátoři za ODS se obrátili na ústavní soud aby posoudil soulad ústavy ČR s touto smlouvou. Nebylo by na tom nic špatného, kdyby se nejednalo už o druhé podání ve stejné věci. Již loni ústavní soud rozhodl, že Lisabonská smlouva v rozporu s ústavou není. Přijetí Lisabonské smlouvy se tak pouze oddaluje.

V čem jsou tyto případy tak odlišné? Pouze v tom, že předčasné volby strany potřebují, zatímco Lisabon nikoliv. Nové volby znamenají naději na posílení moci politických stran, zatímco Lisabon ji spíše oslabuje. Obstrukce několika senátorů ODS výrazně podporaných prezidentem Klausem se tak nejen ODS vrací v podobě tzv. přílišné aktivity ústavního soudu v jiných rozhodnutích.

Měřte tedy všem stejným metrem.

Pro článek byly použity informace ze serveru: www.mojepoplatky.cz

 

Autor: Miroslav Zeman | karma: 15.47 | přečteno: 1036 ×
Poslední články autora