Darujete byt či dům příbuznému? Daň už neplatíte

Daň darovací je daní, kterou jste si zvolili jako nejnespravedlivější daň v naší velké anketě na serveru www.mojepoplatky.cz, které se zúčastnilo více než 4 300 čtenářů.

K této dani se také vztahuje nejvíce otázek od našich čtenářů, z čehož je patrné, že u úpravy daně darovací a dědické panují stále nejasnosti.

U darování příbuzným daň neplatíte

Od začátku roku 2008 byla část daně dědické a darovací zrušena. Nebyla tedy zrušena celá tato daň jak se často nesprávně interpretuje.

Ke zrušení části daně darovací a dědické došlo v rámci reformy veřejných financí. Zrušena tak byla daň při darování a dědění mezi příbuznými. Naopak stále zůstává daň u převodu mezi nepříbuznými osobami.

U darování mezi příbuznými ušetříte až 15 000 korun

Pokud vám tedy daruje byt, otec, matka, babička, děda, bratr, bratranec, strýc apod. pak tento převod nepodléhá žádnému zdanění. Navíc ušetříte za vypracování znaleckého posudku, který bylo nutno dříve při převodu darováním předkládat finančnímu úřadu.

U převodu bytu v hodnotě milion korun, tak aktuálně ušetříte 1 % z odhadní ceny, tedy 10 000 korun + cenu za vypracování posudku, která činí až 5 000 korun. Celkově tak díky zrušení části darovací a dědické daně ušetříte v tomto případě až 15 000 korun.

Stále však zůstává poplatek na zapsání vlastnického práva do katastru nemovitostí v hodnotě 500 korun.

Dalším potencionálním nákladem může být odměna za vypracování kvalitní darovací smlouvy a návrhu na vklad do katastru nemovitostí, která vás může vyjít na 3 až 10 000 korun.

Při darování mezi cizími osobami zaplatíte daň 7 %

Pokud vás však obdaruje cizí osoba, třeba kamarád, pak darovací daň uhradit musíte a zaplatíte tak 7 % z odhadní ceny nemovitosti. U zmíněného bytu v hodnotě milion korun zaplatíte celých 70 000 korun na darovací dani. Zachování této části daně u převodu mezi nepříbuznými osobami je odůvodněno zamezení případných spekulací s nemovitostmi.

Pro článek byly použity informace z právního serveru: www.profipravnik.cz

Autor: Miroslav Zeman | čtvrtek 1.4.2010 14:00 | karma článku: 13,56 | přečteno: 1030x
  • Další články autora

Miroslav Zeman

Jak vypočítat výživné?

3.4.2010 v 13:19 | Karma: 4,85

Miroslav Zeman

Jak se bránit exekuci?

2.4.2010 v 18:00 | Karma: 9,90
  • Počet článků 47
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1842x
Vystudoval jsem Právnickou fakultu v Plzni. Pracoval jsem jako auditor a kontrolor a od roku 2004 jako šéfredaktor finančního portálu na www.centrum.cz. Věnuji se vedení redakce portálu WWW.MOJEPOPLATKY.CZ. Současně pracuji jako advokát v Praze - WWW.PROFIPRAVNIK.CZ. Kontaktovat mě můžete na mail: profipravnik@gmail.com

Seznam rubrik