Miroslav Zeman

25 procent z platu na alimenty? Fakt nechci skončit pod mostem

6. 04. 2010 10:01:58
Do redakce nám chodí mnoho dotazů, které se týkají výživného. Objevuje se hojně nesouhlas se zamýšleným zaváděním tabulek pro stanovení výživného. Jak nám napsal pan Karel

Do redakce nám chodí mnoho dotazů, které se týkají výživného. Objevuje se hojně nesouhlas se zamýšleným zaváděním tabulek pro stanovení výživného. Jak nám napsal pan Karel:

Dotaz:

Můj plat je 18 000,- Kč čistého,mám dvě studující děti. Tabulky by mi tak určili zaplatit na výživném polovinu příjmu? To přeci není normální. Jak mají otcové žít, když je stát potažmo jejich bývalé manželky takhle zruinují? I kdybych měl platit jen na jedno, tak nemám šanci žít jako člověk. Pak už nezbude než sbalit kufry, vystěhovat se z bytu, který mám na hypotéku a jít pod most, pak ze mě nikdo nic nestane a bude pro mě vysvobozením, když mě aspoň zavřou za neplacení alimentů.

Odpověď:

Je otázkou zda zvolená procentní podíl výživného je adekvátní a zda se bude také v plné výši uplatňovat. Nicméně samotný koncept tabulek či jakéhokoliv podobného řešení je správný. Vy víte kolik vám například při současné praxi a vašem příjmu soud výživné stanoví?

V současné době je to sázka do loterie, která vám může opravdu zamíchat se životem. Zatímco soudce u soudu v Šumperku ve vám podobném případě rozhodl, že při příjmu 19 000 korun příjmu bude otec platit na každé dítě 2 000 korun, tedy celkem 4 000 korun, jiný soudce v tomto případě u soudu v Písku stanoví částku 3 500 korun na každé dítě, tedy celkem 7 000 korun. To je pravdivá ukázka a výsledek testu, který jsme si v absolutně stejných případech udělali. A výsledek vidítě. Rozdíl představuje téměř 75 procent.

Při zavedení tabulek budete dopředu vědět, s jakou částkou máte počítat a také se na to připravíte. Nebudete pak nepříjemně překvapen, když budete uvažovat s 2 000 korun výživného a soud vám vyměří dvojnásobek. Současně se také nebudou lidé tolik soudit, protože to bude zbytečné, když se mohou dohodnout v duchu tabulek, resp. jinak, ale budou mít nějaké srovnávací měřítko.

V současné době tak proces stanovení výživného neurčuje ani jistota ani spravedlnost. Určitě není spravedlivé, když každý soud rozhodne ve stejné věci jinak.

Autor: Miroslav Zeman | karma: 11.20 | přečteno: 1365 ×
Poslední články autora