Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Rozvod dohodou: Rychlé a elegantní řešení

Poměrně rychlého a bezproblémového rozvodu lze docílit nesporným rozvodem, nebo rozvodem dohodou obou manželů. Pokud jsou splněny všechny nutné podmínky rozvede soud manželství bez soudního stání, rychle a plně vyjde z předloženého návrhu.

Výhody:  rychlost a žádné konflikty

Výhody tohoto řešení jsou zřejmé. Odpadají soudní tahanice o majetek, o to zda vůbec manželství rozvést či nikoliv, nebo spory o péči o děti. Odpadá navíc velmi dlouhá doba rozvodového řízení, která se může v extrémních případech pohybovat i v řádech let. Není výjimkou, že rozvodové řízení probíhá 2 i více roků.

Soud navíc nerozhoduje o tom, kdo způsobil rozvrat manželství a podobné souvislosti. Při rozhodnutí vychází pouze z dohody obou manželů. Vynechává se tak stání, kde na sebe rozzuření manželé křičí, obviňují se ze „hříchů“, které mohou být i několik let staré, hrubými způsoby se napadají se snahou, aby právě na ně se soudce i všichni přítomní dívali s lítostí apod.

Rozvod dohodou je velmi praktický pro manžele, kteří cítí, že si ve vztahu už nemají co dát, a jsou schopni tuto skutečnosti přijmout. Stejně tak je tento způsob rozvodu praktický pro manžele, kteří spolu nežijí, nebo mají už jiný vztah a rychlý rozvod je pro ně prioritou.

Manžel nesouhlasí? Čeká vás klasika

Na druhou stranu nebude rozvod dohodou zřejmě možný u manželů, kde jeden z nich druhého miluje, je na něm materiálně závislý, nebo chce prostě tomu druhému dělat problémy a mstít se. Pokud tedy chybí souhlas obou partnerů je rozvod dohodou nemožný a jedinou možností k rozvodu je klasický sporný rozvod se všemi negativními důsledky a problémy, které z jeho povahy vyplývají.

Nicméně i těm méně šťastným, kteří jsou nuceni rozvádět se klasickým rozvodem, musíme připomenout, že i jejich manželství bude nakonec s největší pravděpodobností rozvedeno. Jenom cesta k rozvodu bude delší a komplikovanější.

Podmínky rozvodu dohodou

- Dohoda obou stran - oba manželé musí s rozvodem souhlasit a podepsat to.
- Vyřešení majetkoprávních záležitostí – když už jsou oba manželé schopni dohodnout se na rozvodu, musí se dohodnout i na rozdělení majetku. K tomu může posloužit dohoda o rozdělení společného jmění manželů, kde manželé označí veškerý majetek ve společném jmění a určí kdo bude po rozvodu výlučním vlastníkem těchto věcí.
- Vyřešení péče o děti –  je nutné dohodnout se na tom, kdo z manželů bude o děti soustavně pečovat a vychovávat je. Současně je vhodné upravit i formu, způsob a čas styku druhého rodiče s dětmi.
- Manželství neplní svůj účel – předpokladem rozvodu je fakt, že vztah manželů nefunguje, manželé spolu nejsou šťastní, nerozumí si, mají časté, nepřekonatelné spory a další soužití již není možné ani účelné, s čímž samozřejmě oba souhlasí. 
- Manželé spolu nežijí – to je míněno dlouhodobě. Doba by měla být delší než 6 měsíců
- Manželství musí trvat déle než rok – toto ustanovení se zdá z hlediska logiky tohoto rozvodu neúčelné, nicméně hlavním smyslem tohoto omezení bylo zřejmě omezit účelové sňatky, kdy je manželství uzavíráno za jinými účely než založení rodiny, např. manželství s cizinci, kvůli pobytu v ČR, majetkové sňatky apod.

Zvolte nejvhodnější strategii

Pokud reálně uvažujete o rozvodu dohodou, zaujměte vůči svému partnerovi vhodnou strategii. Omezte konflikty, buďte ale chladní, neobviňujte druhého partnera z rozpadu manželství a zároveň nijak vyhroceně nereagujte na stejné obvinění ze strany druhého partnera.

Vyhněte se tedy konfliktům a konfliktním situacím, aby neměl váš partner potřebu vám něco vracet, nebo potřebu vám rozchod pořádně osladit. Naopak se snažte vyvolávat atmosféru dohody, přesvědčujte partnera o výhodách rychlého rozvodu a souvisejících záležitostí a nezapomeňte zdůraznit i výrazně nízké náklady rozvodu dohodou. To může na mnoho lidí platit.

 

Autor: Miroslav Zeman | úterý 6.4.2010 21:56 | karma článku: 5,89 | přečteno: 1100x
  • Další články autora

Miroslav Zeman

Reprízy na ČT? V době prázdnin až 69 % času

V první části článku jsme zamýšleli nad tím, proč i o prázdninách hradíme koncesionářský poplatek za užívání televize v plné výši, když samotná ČT nepřináší plnohodnotný, originální program, ale v drtivé většině vysílá reprízy svých dříve odvysílaných pořadů. V tomto článku přímo dokumentujeme rozsah reprízovaného obsahu a jeho nárůst v letních měsících. Budete překvapeni.

23.9.2013 v 18:05 | Karma: 19,32 | Přečteno: 639x | Diskuse| Ekonomika

Miroslav Zeman

ČT vysílá v létě reprízy, poplatky ale platit musíme

Téměř každá rodina vlastnící či užívající televizor je povinna hradit tzv. koncesionářský poplatek za užívání televize ve výši 135 korun měsíčně. Pokud svou povinnost nedodrží, následují tvrdé kontroly, pokuty až 10 tisíc korun, nesmlouvavé vymáhání a exekuce. Co se stane, když svou povinnost řádně neplní Česká televize? Nestane se nic.

2.9.2013 v 15:00 | Karma: 20,44 | Přečteno: 606x | Diskuse| Ekonomika

Miroslav Zeman

Pokrytectví mezi mocnými. Ochráníme civilisty dalším zabíjením

Po úspěchu Lybijské armády, která začala povstalce opět zatlačovat zpět na východ, rozhodli se mocní západu, že by bylo dobré dodat rebelům zbraně. I přes embargo na dodávky zbraní do Lybie jim toto dle jejich interpretace umožnuje rezoluce, že mohou podniknout vše nezbytné na ochranu civilistů.

30.3.2011 v 15:20 | Karma: 41,37 | Přečteno: 4838x | Diskuse| Politika

Miroslav Zeman

Stydím se za vás pánové mocní. Cítím vztek, bezmocnost a to je vše

Propaganda, zájmy, popularita..svoboda, demokracie, lidský život. Čemu dávají naši mocní přednost? Věříte rétorice pana Sarkozsiho, či Obami a jejich britských kolegů, že hlavním motivem zásahu je ochrana civilistů a bránění jejich vraždění?

21.3.2011 v 15:40 | Karma: 30,13 | Přečteno: 1546x | Diskuse| Společnost

Miroslav Zeman

Bankou s nejnižšími poplatky je stále mBank.Přijde nová konkurence

I ve 2. čtvrtletí hodnocení OVB Vstřícná banka se bankou s nejnižšími poplatky stala mBank. Za vítěznou mBank s 82,5 procenty následuje Volksbank se 75 procenty, Poštovní spořitelna se 73,8 procenty a Raiffeisenbank se 72,5 procenty. Už nyní však pozici těchto bank ohrožuje silná konkurence – nová Fio banka.

3.8.2010 v 11:09 | Karma: 8,36 | Přečteno: 1323x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Spolužáka kopali i bili pěstmi, za surové napadení dostali mladiství podmínku

24. dubna 2024  13:34

Okresní soud v Děčíně rozhodl o podmíněných trestech pro dva mladistvé, kteří loni v září brutálně...

VIDEO: Londýnem běhali splašení královští koně. Vráželi do aut, pět lidí zranili

24. dubna 2024  13:32

Centrem Londýna pobíhalo ve středu pět splašených koní královské kavalerie. Způsobili velký chaos v...

Noci zůstávají mrazivé. Ze čtvrtka na pátek spadne teplota pod nulu na celém území

24. dubna 2024  11:05,  aktualizováno  13:27

Teploty v Česku v nadcházejících dnech opět klesnou k nule a zejména v noci a ráno může i mrznout....

Bezvýhradně plnily jeho instrukce, uvedl znalec o ženách, které zabily vůdce sekty

24. dubna 2024  13:23

Zubařka, která společně s tělocvikářkou v důchodu Irenou Stejskalovou usmrtila vůdce kutnohorské...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 47
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1842x
Vystudoval jsem Právnickou fakultu v Plzni. Pracoval jsem jako auditor a kontrolor a od roku 2004 jako šéfredaktor finančního portálu na www.centrum.cz. Věnuji se vedení redakce portálu WWW.MOJEPOPLATKY.CZ. Současně pracuji jako advokát v Praze - WWW.PROFIPRAVNIK.CZ. Kontaktovat mě můžete na mail: profipravnik@gmail.com

Seznam rubrik