Miroslav Zeman

Odhad ceny bytu nepodceňujte. Může se vám to vymstít

7. 04. 2010 8:06:17
Při žádosti o úvěr si ne každý klient banky uvědomuje, že banka neposkytuje hypotéky pouze v souvislosti s kupní cenou domu či bytu, ale v souvislosti s jejich odhadní hodnotou. Tento odhad ceny nemovitosti pro banky zajištují tzv. smluvní odhadci banky odhadem obvyklé ceny nemovitosti.

Při žádosti o úvěr si ne každý klient banky uvědomuje, že banka neposkytuje hypotéky pouze v souvislosti s kupní cenou domu či bytu, ale v souvislosti s jejich odhadní hodnotou. Tento odhad ceny nemovitosti pro banky zajištují tzv. smluvní odhadci banky odhadem obvyklé ceny nemovitosti.

Odhadce vybírejte pouze ze seznamu banky

Odhad ceny si u některých bank musíte, s jejich smluvním odhadcem, sjednat sami, u některých bank však banka v rámci služeb při poskytování hypotéky zajistí odhad sama. Odhadce musí být zapsán v seznamu odhadců příslušné banky.

Vyjímečně akceptují banky i odhadce, který v jejich seznamu nefiguruje, nicméně je nutné se na této možnosti předem domluvit. V opačném případě vám hrozí, že na tento odhad nebude brán zřetel a banka ho odmítne.

Cena odhadu se může lišit

Ceny odhadu si stanovují odhadci sami. Je obvyklé, že ve větších městech jsou odhadci dražší, zatímco v menších obcích stanovují ceny níže. Stejně tak lze říci, že odhad na pozemek vás vyjde levněji než odhad na byt nebo dům.

Ceny tak mohou představovat 1000 korun za pozemek, setkat se ale můžeme i s cenami vyššími než 2 000 korun, především ve větších městech. Ceny za odhad na byt činí cca 5 000 korun.

Ve větších městech se můžeme setkat i s cenami vyššími než 7 000 korun. Pokud odhad pořizuje banka, může vyjít v rámci kampaně na nižší částku než 3 000 korun.

Důležitá je cena ve odhadu, ne cena kupní

Důležitost odhadu spočívá v tom, že právě výše ceny domu, bytu či pozemku je pro banku určující pro poskytnutí konkrétní výše částky hypotéky. Není to tedy kupní cena nemovitosti, která je určující. Tato skutečnost mnoho klientů bank často mate.

Při ceně 3 milionů korun za byt, kdy má rodina našetřeno 250 000 korun, si jednoduše spočítá, že na zbytek kupní ceny potřebuje hypoteční úvěr ve výši 2 750 000 korun. Splní tak podmínku 10 % spoluúčasti. Banka se však při poskytování hypotéky nebude řídit pouze kupní cenou, ale především odhadní cenou bytu.

Pokud bude mít rodina štěstí a odhad bude vyšší, nebo odpovídající kupní ceně bytu, pak je vše v naprostém pořádku. Problémy však nastanou, pokud bude odhadní cena nižší. V našem případě například pouze 2 500 000 korun. Při dané spoluúčasti klientů banka bude moci vyplatit pouze 2 250 000 korun. A rodina tak nepokryje nutnou kupní cenu.

Následkem pak může být riziko ztráty zaplacené zálohy realitní společnosti nebo prodávajícím, nedodržení termínu pro výplatu peněz a tedy i krach celé transakce s velmi nepříznivými dopady.

S bankou jednejte okamžitě. Vyplatí se to

Řešením, které může uvedené riziko minimalizovat, je nejprve se v bance informovat o svých možnostech. Tedy zda vám výdělek postačí na koupi požadované nemovitosti, tedy zda máte z hlediska příjmů možnost hypotéku získat.

Tyto informace získáte jak u bank, které na českém trhu působí už dlouho, jako jsou Komerční banka, Česká spořitelna, ČSOB, GE-Money apod. Rozhodně se ale vyplatí zařadit do srovnání i nové banky, jako například mBank, které nabízejí mnoho dalších výhod, odlišné úrokové sazby a přinášejí nová řešení.

Pokud je váš příjem dostačující, pak by měl nastat krok druhý a měli by jste si ověřit, zda budete mít dostatečně vysokou hodnotu zástavy, tedy dostatečnou hodnotu vámi kupované nemovitosti.

V tu chvíli je dobré kontaktovat realitní společnosti nebo prodávajícího a domluvit si možnost prohlídky s cílem vytvoření znaleckého posudku odhadcem, který je smluvním odhadcem banky se kterou jednáte.

Řešení není univerzální

Zde musíme upozornit, že uvedená možnost je realistická všude kromě hlavního města Prahy, kde ne vždy můžete tuto možnost využít. Vzhledem k tomu, že je zde silná poptávka, prodávají se byty ze dne na den a bez jasné dohody s prodávajícím nemáte jistotu, že vám byt skutečně "podrží" a neprodá někomu jinému, kdo byt koupí okamžitě. Záleží tedy na konkrétní situaci.

psáno pro mojepoplatky.cz

Autor: Miroslav Zeman | karma: 7.09 | přečteno: 997 ×
Poslední články autora