Miroslav Zeman

Stydím se za vás pánové mocní. Cítím vztek, bezmocnost a to je vše

21. 03. 2011 15:40:24
Propaganda, zájmy, popularita..svoboda, demokracie, lidský život. Čemu dávají naši mocní přednost? Věříte rétorice pana Sarkozsiho, či Obami a jejich britských kolegů, že hlavním motivem zásahu je ochrana civilistů a bránění jejich vraždění?

Pokud by tomu tak bylo a skutečným motivem bylo ochránit civilisty, pak bych byl spokojený a byl bych pyšný na tyto vůdce demokratického a svobodného světa. Máme však důvod si toto myslet?

Jsme členy evropsko - americké civilizace i já jsem jejím členem. Jsem člověk s vlastním názorem, se snahou dívat se na věci objektivně a pokud možno spravedlivě. Hrozně mě přitom zlobí, že výše uvedení pánové a další mě považují za člena stádečka, který uvěří všemu co mu tvrdí. Velkolepé fráze o lidské svobodě a důstojnosti jsou schovány za snahou být znovu zvolen, zvětšit svou sféru vlivu, svou popularitu. U pana Sarkoziho se to přímo nabízí. POměrně neúspěšný prezident, kterému se snižují šance na zvolení v příštím období nemyslí na nic jiného než na prosté libyjce, kteří trpí pod tyranií diktátora.

Nebo je vše jinak? Prosazení vlastních ekonomických zájmů přislíbili Francii tzv. povstalci, které také Francie ihned uznala a veškeré letecké útoky nesměřují na ochranu civilistů, ale na podporu povstalců a ovládnutí země jejich silami. Jak se rovná podpora povstalců záměru ochrany civilistů? Ti povstalci jsou tak mírumilovní a čestní, že nezabíjejí civilisty v dobitých územích? Nebo to třeba v baště Kaddáfího nemohou udělat? Nehrozí čistky například členům vládní strany? I to jsou přeci civilisté, kteří nikomu neublížili, přesto je necháme na pospas povstalcům, kteří si jistě účty vyřizovat budou také.

Proč riziko pro civilisty představují vojáci vládní, kteří určitě nemají za hlavní cíl někde zabíjet civilisty, ale ovládnout suverenitu státní moci na celém území, což by dělala jakákoliv vláda, i ta demokratická, a proč riziko nepředstavují ozbrojení povstalci? Protože nejde o ochranu civilistů, ale o prosazení zájmu jednoho či několika států nebo jednotlivých politiků, což je o to děsivější.

Důkazem zájmů je skutečnost, že takto rychlá akce se uskuteční vůči slabé Libyi se zásobami ropy, ale vůči Jemenu, kde bylo zabito mnoho desítek demonstrantů a vláda tam prokazatelně ohrožuje civilisty se nic neděje. Co třeba Severní Korea, která ohrožuje a zabíjí své občany již desetiletí? Na tu si v rámci lidských práv mocnosti netroufnou? Přitom se jedná o stát, který neohrozuje jen své občany, ale také své sousedy - viz potopení jihokorejské ponorky se 48 mrtvými.

Cítím bezmocnost nad tím jak si v Libyi několik států dělá na základě volného mandátu rezoluce OSN v podstatě co chce a svévolně. Interpretují si volně rezoluci tak, aby to vyhovovalo jejich zájmům. Ani já se svými rozsáhlými lidskými právy nemohu s tímto nic dělat. Nikdo se ani neptal občanů zda chtějí takový přístup. Nejde jen o zabíjení lidí, ale i likvidaci infrastruktury tohoto dříve poměrně vyspělého státu, sražení ho do kolen, aby se stal snadnější obětí hospodářských zájmů velmocí.

Jak souvisí rozbití rafinérie, bombardování dálnic či vládních budov s ochranou civilistů? Aby se nemohla armáda přesouvat tak zničíme veškeré cesty a mosty? Přitom je to úplně zbytečné ničení, když by si na cestu tankem po volném prostranství, kde je snadným cílem stíhaček, mohl dovolit jen šílenec. Přesto však jen nezbytné zničit mosty, silnice, či rafinerii aby nemohla zásobovat tanky palivem.

Je to skutečně válečné běsnění, svou roli zde hrají dezinformace, které jsou vydávány a lidem servírovány tak, aby podpořily a odůvodnily činy mocných. Kaddáfí musí přestat bojovat a ohrožovat civilisty. Když Kaddáfí ohlásí příměří, pak mu nevěříme, protože Kaddáfí lže a boje pokračují. To že můžou boje pokračovat i z důvodu útoku povstalců už nikdo neřeší? To vše jsou argumenty toho, proč se stydím za mocné naší civilizace, za to, že z nás dělají primitivní ovce, které uvěří všemu co jim i pomocí svých sdělovacích prostředků naservírují.

Zažívám také becmocnost, jsem sám a nikoho mé názory nezajímají..nebo je to jinak?

Autor: Miroslav Zeman | karma: 30.05 | přečteno: 1546 ×
Poslední články autora