Miroslav Zeman

Reprízy na ČT? V době prázdnin až 69 % času

23. 09. 2013 18:05:12
V první části článku jsme zamýšleli nad tím, proč i o prázdninách hradíme koncesionářský poplatek za užívání televize v plné výši, když samotná ČT nepřináší plnohodnotný, originální program, ale v drtivé většině vysílá reprízy svých dříve odvysílaných pořadů. V tomto článku přímo dokumentujeme rozsah reprízovaného obsahu a jeho nárůst v letních měsících. Budete překvapeni.

Dle výsledků našeho průzkumu jsme jasně zdokumentovali, že ČT šetří v letních měsících výrazně své náklady na výrobu a vysílání nových pořadů. V letních měsících tak zásadním způsobem narůstá rozsah repríz, tedy již dříve odvysílaných pořadů, které nejsou aktuální a zejména v části zpravodajského vysílání nejsou plnohodnotnými pořady přinášející aktuální informace.

Za normálních okolností by samozřejmě bylo na samotné televizi a jejím provozovateli, jaký model vysílání zvolí. Není tomu však v případě ČT, která je veřejnoprávním médiem a každá rodina vlastnící televizor hradí na provoz této instituce každý měsíc stejně vysoký koncesionářský poplatek ve výši nezanedbatelných 135,- Kč. Za to si kupujeme kvalitu a určitý rozsah vysílání, který by měl být standardem. Bohužel tomu tak není, a ač si platíme i v letních měsících za stejnou kvalitu jako v průběhu roku, této kvality se nám nedostává a místo originálu a premiér jsou nám servírovány z velké většiny pouze reprízy.

Mimo prázdniny vysílá ČT průměrně 54 procent vysílacího času premiér

Rozsah premiér, tedy nově natočených, aktuálních pořadů dokumentuje následující tabulka.

ČT 1 – vysílání pondělí 20.5. 2013

8:00 – 24:00 tj. 1080 min. vysílacího času

Premiérové pořady:

8x – viz. Tabulka nahoře, navíc je večer ve 20: 00 zařazený reprízovaný seriál

Cirkus Humberto. Při premiérovém hraném snímku bude statistika premiér ještě vyšší.

ČT 2 _- vysílání pondělí 20.5. 2013

8:00 – 24:00 tj. 1080 min. vysílacího času

Z uvedených tabulek je zřejmé, že velkou část premiér tvoří právě zpravodajství, které již ze své podstaty musí být aktuální. Těžko si lze představit, že by nám bylo místo denních zpráv vysíláno v 19 hodin zprávy staré dva roky apod.

Je zřejmé, že podíl premiér u ČT 1 mírně převyšuje poloviční podíl vysílacího času, zatímco u ČT 2 je to pouze něco více než třetina vysílacího času.

O prázdninách se podíl premiér v ČT snižuje na téměř polovinu

Zásadní propad v počtu a rozsahu premiér v době prázdnin dokumentuje následující tabulka. Rozsah omezení vysílání a nasazování repríz ve výrazně větším měřítku, než je během roku obvyklé, mapujeme tabulkou vysílání ČT1 a ČT 2 ze dne 19.8.2013.

ČT 1 – vysílání pondělí 19.8. 2013

8:00 – 24:00 tj. 1080 min. vysílacího času

REPRÍZOVANÉ POŘADY

Hraná tvorba:

Chalupáři, Horákovi, Hercule Poirot, Sanitka, Hříšní lidé města pražského, Tělo jako důkaz

Publicistika:

13. komnata, Cestománie, Az kvíz, Na cestě, Černé ovce

Zábava:

Šance, Taxík

ČT 2 _- vysílání pondělí 19. 8. 2013

8:00 – 24:00 tj. 1080 min. vysílacího času

Rozsah premiér se dle tabulky snížil na pouhých 30 procent vysílacího času v případě ČT 1 a na pouhých 23 procent vysílacího času v případě ČT 2. To znamená, že v době letních prázdnin se musíme dívat za plnou cenu, tedy za plnou výši poplatku na 69 procent vysílacího času repríz v případě ČT 1 a až 77 procent vysílacího času repríz v případě ČT 2.

Nedostáváme kvalitu, poplatek by se měl snížit

Pokud procento premiérovaných pořadů, a to včetně zpravodajství nedosahuje ani 40 % vysílacího času, měl by se koncesionářský poplatek snížit o příslušnou částku. Místo 135 korun by měl koncesionář zaplatit necelých 40 korun. Z hlediska logiky poplatku a jeho účelu by toto opatření bylo vůči občanům ČR férové.

Autor: Miroslav Zeman | karma: 19.12 | přečteno: 639 ×
Poslední články autora