Miroslav Zeman

Každý Čech bude dlužit o 17 tisíc víc. Ministerstvo selhalo

26. 07. 2009 19:59:59
Propad ekonomiky má být podle ministerstva financí výrazně vyšší než se původně předpokládalo. Podle nových údajů má ekonomika ČR klesnout letos o 4,3 procenta. To však ještě nemusí být definitivní.

Propad ekonomiky má být podle ministerstva financí výrazně vyšší než se původně předpokládalo. Podle nových údajů má ekonomika ČR klesnout letos o 4,3 procenta. To však ještě nemusí být definitivní.

Prognozy ministerstva selhávají

Prognó;zy ministerstva financí se výrazně mění už po celý rok a stále k horšímu. Zatímco před rokem odhadovalo ministerstvo financí růst ekonomiky v roce 2009 o 4,1 procenta, nyní předpokládá pro stejný rok pokles o 4,3 procenta.

Z hlediska příjmů státního rozpočtu představují zmíněné rozdíly až 140 miliard korun. Bohužel však v neprospěch státního rozpočtu. Zatímco před rokem odhadovalo ministerstvo financí schodek pro letošní rok ve výši 30 miliard korun, nově hrozí až 170 miliardový schodek, což představuje nárůst 560 procent.

Ekonomika měla růst o více než 4 procenta – o stejnou hodnotu klesne

Už na konci léta loňského roku přicházely signály o výrazném ochlazování ekonomiky, již několik měsíců se snižovaly objednávky v průmyslu, začala růst nezaměstnanost a výrazně začaly zvolňovat útraty domácností.

Přesto však ministerstvo financí trvalo na odhadovaném růstu ekonomiky, který měl představovat 4,1 procenta. Ministerstvo financí se tak dostalo mezi nejvýznamnějšími institucemi, které mají odhady vývoje ekonomiky ve své kompetenci k těm nejoptimističtějším. Ještě v letech 2002 – 2006 patřilo ministerstvo financí spolu s ČNB při odhadu vývoje ekonomiky k nejopatrnějším institucím.

Nutné škrtání a úspory přicházejí až nyní. Pozdě.

Pro letošní rok se tak nehledaly výraznější úspory, které by mohly výsledný deficit státního rozpočtu snížit a zreálnit skutečné příjmy státního rozpočtu v tomto roce. Tyto úspory se kvůli tomu musí hledat nyní, narychlo a pouze v oblastech, se kterými mohou ministerstva volně nakládat. Největší náraz úspor pocítíme v příštím roce, kdy musely být seškrtány takové oblasti jako věda, stavba silnic a dálnic a investice v obraně.

Více než 8 procentní rozdíl v odhadech vývoje ekonomiky je skutečně velmi velký a v historii ČR nemá obdoby.

Nesprávné odhady zadluží každého Čecha o dalších 17 tisíc

Z hlediska občanů bude mít nepřesný odhad a následný rekordní schodek státního rozpočtu poměrně velké důsledky. Již dnes poměrně velký dluh státu, který připadá na jednoho občana činí více než 92 000 korun. Z důvodu až 170 miliardového schodku, který vykáže státní rozpočet, bude tento rok každý občan zadlužen dalšími 17 000 korunami. O podobnou částku vzroste zadlužení každého Čecha i příští rok.

Dalším negativním trendem je nahodilé škrtání výdajů právě v oblastech, které občané silně pociťují, a které mohou znamenat pokles kvality jejich života.

Je pravděpodobné, že nová prognó;za zvýšení propadu naší ekonomiky nebyla poslední. Do konce roku se tak můžeme dočkat dalších změn směrem k vyššímu propadu naší ekonomiky. To znamená, že dna poklesu jsme ještě bohužel nedosáhli.

Pro článek byly použity informace ze serveru www.mojepoplatky.cz

Autor: Miroslav Zeman | karma: 11.99 | přečteno: 884 ×
Poslední články autora